Wat is een bruggelijkrichter?

Een bruggelijkrichter of diodebrug, ook wel bekend als Graetzschakeling, is een elektronisch circuit dat wordt gebruikt om wisselspanning (AC) om te zetten in gelijkspanning (DC).

Het bestaat uit vier diodes die op een specifieke manier met elkaar verbonden zijn om de stroom in één richting te laten vloeien. Wisselspanning is een spanning die van richting verandert, terwijl gelijkspanning constant in één richting stroomt. De diodes in een bruggelijkrichter geleiden stroom in één richting en blokkeren deze in de andere richting. Door deze schakeling van de diodes kan bij wisselspanning altijd stroom in dezelfde richting door de bruggelijkrichter lopen, waardoor er een pulserende gelijkspanning aan de uitgang ontstaat.

De bruggelijkrichter is een essentieel onderdeel van vele soorten voedingscircuits en elektronische apparaten. Deze worden in veel elektronische apparaten gebruikt om de wisselspanning van het stopcontact om te zetten in gelijkspanning die nodig is voor de werking van het apparaat.

Als je meer wilt weten over de werking van een bruggelijkrichter, kun je informatie vinden op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bruggelijkrichter

In het volgende Youtube-filmpje wordt de werking van een diodebrug zeer duidelijk uitgelegd:


Hoe kies je de juiste bruggelijkrichter?

Bij het kiezen van een bruggelijkrichter zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden, waaronder:

Spannings- en stroomspecificaties

  • Bepaal de maximale stroomsterkte (I(max)) en spanning (V(max)) die de brug moet kunnen verwerken. Dit is afhankelijk van de belasting die je wilt aansluiten.
  • Kies een brug met een hogere I(max) en V(max) dan de waardes die je berekend hebt, om een veiligheidsmarge te hebben.

Type behuizing

Bruggelijkrichters zijn verkrijgbaar in verschillende behuizingstypes, waarbij de afmeting en het materiaal verschillend is. 

  • Kunststof behuizing: Lichtgewicht en voordelig - deze hebben geen koelende functie. 
  • Metalen behuizing: Steviger en biedt betere bescherming tegen vocht en stof. De metalen behuizing zorgt ook voor extra koeling.
  • Printplaatmontage: Compact en geschikt voor integratie in elektronische apparaten.

Extra factoren

De twee keuzes hierboven zijn cruciaal, maar daarnaast moet je ook rekening houden met de volgende factoren:

  • Efficiëntie: De efficiëntie van de bruggelijkrichter is belangrijk, vooral bij toepassingen waarbij energieverlies tot een minimum moet worden beperkt. Deze informatie kan je steeds op de datasheet vinden.
  • Type gelijkspanning - de meeste bruggelijkrichters hebben een 'Volledige golf gelijkrichting' en ze produceren een pulserende gelijkspanning met een rimpelspanning van ongeveer 1,1%. Daarnaast zijn er ook die een Half-golf gelijkrichting hebben of een gecontroleerde gelijkrichting. Deze komen minder voor. 
  • De prijs van gelijkrichters varieert afhankelijk van de specificaties, het merk en de beschikbaarheid. 
  • Beschermingscircuit - Sommige bruggen hebben een ingebouwd beschermingscircuit om te beschermen tegen overspanning, overstroom en kortsluiting

Het is dus van belang om steeds de datasheet goed te bekijken om een juiste keuze te maken. 

Vragen of opmerkingen?

Aarzel niet ons te contacteren! 

Via mail: info@gotron.be, telefonisch via 053 78 30 83 of neem contact op met onze winkels! 

Gotron Aalst: Leo de Bethunelaan 101, 9300 Aalst - aalst@gotron.be - 053 78 30 83
Gotron Gent: Lange Violettestraat 8, 9000 Gent - gent@gotron.be - 09 225 42 02
Gotron Hasselt: Kuringersteenweg 297, 3500 Hasselt - hasselt@gotron.be - 011 27 28 00