Alles over ledstrips, voedingen & controllers!

WELKE LEDSTRIP MOET IK KIEZEN?

Op de bovenstaande vraag bestaat geen eenduidig antwoord aangezien alles afhangt van het project waarvoor je deze wenst te gebruiken. Er zijn ondertussen zoveel soorten ledstrips op de markt, dat het niet eenvoudig is om de juiste keuze te maken! Onderstaand geven wij je graag meer informatie over de verschillende soorten die er zijn, welke transfo of controller je best kiest en welk toebehoren we aanbieden.

Aarzel echter niet om met je ledstrip project langs te komen in één van onze winkels, zodat we dit samen kunnen uitwerken! 

1. Ledstrips Kiezen!

We kunnen de ledstrips opdelen aan de hand van de volgende karakteristieken:

a. Kwaliteit
b. Spanning
c. Soort leds & Aantal leds
d. Kleur
e. IP-waarde

a. Kwaliteit ledstrips

Je kan hier een keuze maken tussen de hoge of de standaard kwaliteit van ledstrips!

De hoge kwaliteit ledstrips zijn zeer geschikt voor projecten waarbij de ledstrips vaak branden en een waarbij een zeer lange levensduur verwacht wordt. Deze worden zeer vaak gebruikt bij inrichting van winkels, café's, restaurants of bij binnenhuisinrichting. Deze ledstrips hebben een zeer hoge lichtopbrengst en lange levensduur. Deze zijn beschikbaar op rollen van 5 meter en kunnen om de 10 cm afgeknipt worden. 

De standaard ledstrips zijn zeer interessant geprijsd & worden gebruikt op plaatsen waar de lichtopbrengst minder van belang is en ze niet zo vaak branden. Deze kunnen o.a. gebruikt worden als sfeerverlichting in een slaapkamer of bureau, in bestelwagens of op carnavalswagens. Deze hebben een iets lagere lichtopbrengst en een minder lange levensduur. Deze zijn beschikbaar op rollen van 5 meter of 1 meter en kunnen om de 10 cm afgeknipt worden. 

b. Spanning

De ledstrips werken steeds op laagspanning, namelijk ledstrips op 12V en ledstrips op 24V

De standaard ledstrips werken op 12V. Deze zijn geschikt wanneer je enkele meters ledstrip wenst aan te sluiten. Wil je echter langere lengtes aansluiten, wordt de stroom te groot en gebruik je best ledstrips op 24V. De meeste van onze HQ ledstrips werken om deze reden op 24V

c. Soort leds & aantal leds

De ledstrips maken gebruik van SMD3528-leds of SMD5050-leds. De SMD3528 leds zijn 3,5mm x 2,8mm groot. De SMD 5050 led is 5 x 5 mm groot en bestaat in principe uit 3 kleinere leds. Hierdoor is de lichtopbrengst veel groter, maar zal het verbruik ook hoger liggen. 

Daarnaast moet je ook nog de keuze maken tussen hoeveel leds per meter je wenst. Het spreekt voor zich dat de lichtopbrengst hoger wordt wanneer er meer leds per meter zijn.

De nieuwste technologie zijn de COB-ledstrips. Deze ledstrips bevatten zeer veel kleine leds, die zeer dicht bij elkaar worden geplaatst, waardoor je een egale lijn hebt. Bovendien zijn ze zeer buigzaam en hebben ze een grote stralingshoek van 180°. 

d. Kleur

Wij verkopen ledstrips in diverse kleuren! Kies je voor een éénkleurige witte ledstrip, dan kan je kiezen uit koud wit (6000K), neutraal wit (4000K), warm wit (2700K-3000K) of zeer warm wit (2400K). De éénkleurige ledstrips zijn ook te verkrijgen in rood, blauw of groen

Daarnaast kan je ook kiezen voor RGB-ledstrips. RGB-leds bestaan uit een groen, rood & blauw compartiment en hiermee worden, met behulp van een RGB-controler, verschillende kleuren en effecten gemaakt. Tenslotte hebben we ook RGBW-ledstrips, waarbij er naast elke RGB-led ook een witte LED op de ledstrip is bevestigd, zodat je ook een gewone (warm) witte kleur kan instellen. 

e. IP-waarde

Tenslotte is het ook van belang om de juiste IP-waarde te kiezen! 

- IP68 - Waterdichte ledstrips - Te gebruiken wanneer de ledstrip in contact komt met water, of met extreme temperaturen. Deze ledstrips zijn rondom ingewerkt in een plastic omhulsel, dat gevuld is met siliconen.
- IP44 - Spatwaterdichte ledstrips - Te gebruiken wanneer de ledstrips in een vochtige ruimte worden bevestigd, bijvoorbeeld in een badkamer of onder een afdak. Deze zijn voorzien van een siliconen laag bovenop. 
- IP22 - Niet waterdichte ledstrips - Te gebruiken in droge ruimtes. Indien je ruimte droog is, raden we deze aan omdat de koeling van de leds optimaal verloopt bij IP22-ledstrips. Dit komt de levensduur over het algemeen ten goede. Bij deze ledstrips zijn de leds niet bedekt.

 

2.  Welke transfo heb ik nodig voor mijn ledstrip?

Wij raden voor de ledstrips de industriële ledvoedingen van Meanwell aan.

Welke transfo je nodig hebt, hangt af van 2 factoren: 

a. Spanning ledstrip

Werkt je ledstrip op 12V, kies je voor een 12V voeding. Werkt je ledstrip op 24V, kies je voor een 24V voeding. Het is van groot belang dat dit juist is, omdat dit de ledstrip onherroepelijk kan beschadigen! Controleer steeds de spanning op de ledstrip en de voeding, alvorens je deze aansluit! 

b. Verbruik van de ledstrip

Bekijk in de specificaties of op de verpakking van de ledstrip hoeveel watt per meter deze ledstrip nodig heeft. Vermenigvuldig dit met het aantal meter ledstrip die je op de transfo wenst aan te sluiten en je bekomt het minimum vermogen van de transfo! Het vermogen mag dus hoger zijn, maar de spanning dient exact hetzelfde te zijn!

Bijvoorbeeld
Je wenst 5 meter LS5M09W aan te sluiten. Dit type ledstrip werkt op 12V en verbruikt 5W per meter. 5W x 5 meter is 25W. Je kiest dus best voor een transfo van minimum 25W. In dit geval raden we de LPV-35-12 aan, welke 35W is en 12V.

Aarzel niet ons te contacteren voor extra hulp!

3.  Welke andere dingen heb ik nog nodig om mijn ledstrip aan te sluiten?

a. Controller

- Voor RGB of RGBW-ledstrips

Een RGB-controller is noodzakelijk als je bij de RGB-ledstrips zelf je kleur en lichtintensiteit wil kiezen of een programma zoals wisselende kleuren of flashende kleuren wil bekomen. Deze controller wordt tussen de ledstrip en de voeding geïnstalleerd. Een voorbeeld van een aansluitschema, kan je steeds vinden in de productfiche van de gekozen ledstrip. 

Bij de keuze van de controller dien je ook rekening te houden met de totale lengte van de ledstrip die je wenst aan te sluiten op de ledstrip. Het is belangrijk dat het vermogen van de controller hoog genoeg is voor het vermogen van de ledstrip. Aarzel niet ons te contacteren bij twijfel! 

Daarnaast maken we ook een onderscheid tussen de controllers op RF en IR. Bij de controllers met een IR-afstandsbediening, dien je met de afstandsbediening naar een oogje op de controller te richten om de kleur of het programma in te stellen. Bij een controller met een RF-afstandsbediening gaat dit over een radiofrequente golf. 

- Voor eenkleurige ledstrips

Wens je je eenkleurige ledstrip te dimmen, dien je een dimmer te plaatsen tussen de ledstrip en de voeding. Het aansluitschema (zie voorbeeld) kan je ook steeds vinden in de productfiche van de gekozen ledstrip. Let hier ook goed op dat het vermogen van de dimmer voldoende is voor de lengte van de ledstrip die je wenst aan te sluiten!

b. Aluminium Led Profiel

Voor een mooie, perfecte afwerking van de ledstrips kan je kiezen voor een aluminium ledstrip profiel, afgedekt met een cover. Je kleeft de ledstrip hierin met de 3M kleefband. Deze geven niet enkel een professionele afwerking, maar beschermen uw ledstrip ook tegen stof en vuil. 

De profielen voor ledstrips zijn beschikbaar in een smalle versie (voor ledstrips tot 10mm) of een brede versie (voor ledstrips breder dan 10mm) en worden verkocht in lengtes van 2 meter. Daarnaast kan je ook kiezen tussen een laag of hoog profiel of een ledprofiel in een hoek van 45°. 

De covers voor de aluminium led profielen worden steeds apart verkocht, zodat je hier ook de volledig keuze hebt! Zo kan je kiezen tussen mat (half transparant) of opaal (wit transparant). De covers voor ledstrips in opaal verkopen wij het vaakst, omdat deze voor een diffuus licht zorgen en de afzonderlijke leds op de ledstrip zijn hier het minst zichtbaar. De covers worden ook verkocht per lengte van 2 meter. 

Tenslotte hebben we ook nog een aantal extra accessoires voor deze ledstrip profielen, zoals eindkapjes, richtbare steunen of montagesets. 

c. Bekabeling

Doordat de ledstrips op laagspanning werken hoeft de kabel die u gebruikt niet echt dik te zijn. 

Voor RGB-ledstrips wordt meestal de RGB-kabel gebruikt. Voor eenkleurige ledstrips verkopen we meestal de 2 x 0,5mm kabel. Sluit je meerdere ledstrips aan op één voeding, dan raden wij wel aan om per lengte van 5 meter ledstrip een kabel naar de voeding te trekken. Zo krijgt elke ledstrip voldoende stroom en zal er geen verschil zijn in lichtsterkte van de verschillende leds. 

Er is steeds een stuk kabel bevestigd aan de ledstrip, en je kan dit eenvoudig verlengen met WAGO-klemmen. Gebruik je maar een stuk van de ledstrip, kan je de nieuwe kabel eenvoudig solderen op de soldeerpunten die voorzien zijn op de ledstrip. 

Daarnaast verkopen wij ook nog een aantal extra montage-accessoires, zoals verlengkabels met connectoren, afsluitkapjes, T-stukken, etc. 

d. Sensoren

Wens je de ledstrip te laten branden wanneer er iemand binnenkomt of wanneer je kastdeur opengaat? Dit kan eenvoudig met één van de sensoren voor ledstrips! Ook hier dien je er wel op te letten dat je het vermogen van de sensor niet overschrijdt! .

.


.


4.  Kan het eenvoudiger?

a. Contacteer ons!

Stuur ons een mailtje of kom langs in onze winkel in Aalst, Gent of Hasselt en wij helpen je graag bij de keuze van ledstrip! Wij berekenen de juiste transfo voor je project en adviseren je over de geschikte controller en ledstrip profielen. Indien je dit wenst, maken wij een offerte op maat! 

.


b. Plug-and-Play Ledstrip Sets

Wij hebben daarnaast ook zeer scherp geprijsde ledstrippakketten met ledstrips van 1,5 meter of 5 meter! Deze worden geleverd in een pakket met controller, voeding en eventueel schakelaar! Deze zijn kant-en-klaar geleverd en kunnen zeer snel worden geïnstalleerd!

Je kan ons steeds vrijblijvend contacteren indien u meer hulp wenst bij uw keuze!