Leren programmeren met Microbit!
Microbit
Microbit is niet weg te denken uit het STEM-onderwijs! Van kleine, eenvoudige projectjes, tot uitdagende codeerproblemen: de mogelijkheden zijn eindeloos!
1. Wat is Microbit?
De Microbit is een minicomputer die ontworpen werd op initiatief van de BBC om de leerlingen de basis van programmeren bij te brengen. Het is een klein micro-computertje met enkele bedieningsknoppen en een 5X5 led matrix beeldscherm dat in de verschillende programmeertalen kan worden geprogrammeerd, zoals bijvoorbeeld in Blocks, Javascript, Python of Scratch.
Op de website van MicroBit.org kan je meer dan 200 verschillende projecten vinden, van zeer eenvoudige experimenten tot ingewikkelde programmeeruitdagingen.
2. Starten met MicroBit!
Het is zeer eenvoudig om van start te gaan met Microbit. Sluit hem via een micro USB-kabel aan je computer en je Microbit zal meteen op je computer verschijnen.
Aan de hand van de verschillende editors voor Microbit, kan je een eerste code schrijven. Zo kan je via de MakeCode Editor op een eenvoudige wijze een programma schrijven in Blocks of in Javascript. Wil je je programmeerskills verbeteren, kan je ook de Phyton Editor gebruiken, waarbij je gebruik kan maken van een selectie van snippets.
Van zodra je programma geschreven en getest is, kan je het eenvoudig uploaden naar de Micro:Bit en het programma zal automatisch afspelen!
3. Sensoren op de MicroBit
De Micro:Bit heeft de volgende kenmerken:
- 25 individueel programmeerbare leds
- 2 programmeerbare knoppen
- Diverse connectiepinnen
- Licht & temperatuursensoren
- Bewegingssensoren (accelerometer & kompas)
- Draadloze communicatie via Radio & Bluetooth
- USB interface
- Ingebouwde speaker en microfoon
Deze sensoren laten toe om een groot aantal projecten uit te voeren, zonder dat je iets extra nodig hebt.
4. Wat kan je met een MicroBit doen?
De mogelijkheden met een Microbit zijn vrijwel eindeloos, wat het een krachtig leerhulpmiddel maakt in zowel het onderwijs als voor hobbyprojecten:
1. Leren Programmeren
De microbit biedt een hands-on manier om kinderen en volwassenen te leren programmeren. Met behulp van eenvoudige blokcode-editors zoals MakeCode of tekstgebaseerde talen zoals Python, kun je interactieve projecten creëren, zoals een digitale dobbelsteen of een stappenteller.
2. Elektronica & Robotica
De input- en output-pinnen maken het mogelijk om de Microbit te verbinden met andere elektronica, zoals LED’s, motoren en sensoren. Dit is ideaal voor het bouwen van robots, slimme apparaten of andere elektronica-experimenten.
3. STEM-onderwijs (Science, Technology, Engineering & Mathematics)
Scholen gebruiken de Microbit vaak in hun STEM-lessen om leerlingen op een speelse manier te laten kennismaken met technologie. Het helpt studenten problemen op te lossen en logica te ontwikkelen door middel van echte, praktische toepassingen.
4. Creatieve projecten
Dankzij de ingebouwde LED-matrix en sensoren kunnen gebruikers allerlei creatieve projecten bouwen, van interactieve games en muziekspelers tot geautomatiseerde tuinbewateringssystemen en slimme alarmen.
5. IoT (Internet of Things)
De Microbit ondersteunt draadloze communicatie via Bluetooth, waardoor het onderdeel kan zijn van IoT-projecten. Verbind het bijvoorbeeld met een smartphone of andere apparaten om data uit te wisselen of apparaten op afstand te bedienen.
5. Voordelen van MicroBit
Er zijn veel redenen waarom we MicroBit aanraden! We sommen de belangrijkste even op:
- Toegankelijkheid: De MicroBit heeft een eenvoudige gebruikersinterface en mogelijkheid om met zowel visuele als tekstuele programmeertalen te werken. Hierdoor is het geschikt voor alle leeftijden!
- Betaalbaarheid: Het MicroBit bordje is niet duur en je kan het duizenden keren opnieuw programmeren. Hierdoor wordt dit zeer vaak ingezet in scholen.
- Flexibiliteit: Geschikt voor een breed scala aan projecten, van eenvoudig tot complex.
- Community en support: Er is een grote internationale community die voortdurend nieuwe projecten, lessen en tutorials deelt.
- Educatieve waarde: De Microbit stimuleert kritisch denken, probleemoplossing en creatief ontwerpen – essentiële vaardigheden in de 21e eeuw.
6. Micro:Bit Starterspakket
Het Micro:Bit Go V2.2 pakket is een complete set om meteen aan de slag te gaan met Micro:Bit! Het bevat een MicroBit, een USB-kabel, een batterijhouder, 2 AAA batterijen en een startersgids. Deze beschrijft 4 leuke ideeën om de microbit te ontdekken.
Wens je de MicroBits te gebruiken in een klasomgeving, hebben we een Microbit Club met 10 MicroBits, 10 USB-kabels, 10 batterijhouders, 10 keer 2 AAA batterijen en 10 startersgidsen. Deze zijn ideaal voor STEM, coding clubs, Fablabs, scholen, etc.
7. Nog vragen over de Microbit?
Heb je nog vragen of opmerkingen over de Microbit of wil je een offerte aanvragen! Wij helpen je graag verder in één van onze winkels, telefonisch of via mail!
Via mail: info@gotron.be, telefonisch via 053 78 30 83 of neem contact op met onze winkels!
Gotron Aalst: Leo de Bethunelaan 101, 9300 Aalst - aalst@gotron.be - 053 78 30 83
Gotron Gent: Lange Violettestraat 8, 9000 Gent - gent@gotron.be - 09 225 42 02
Gotron Hasselt: Kuringersteenweg 297, 3500 Hasselt - hasselt@gotron.be - 011 27 28 00