3D Printing Filament

PLA & ABS - Filament voor 3D-printing

Beschrijving

PLA of polymelkzuur wordt gemaakt van dextrose dat gewonnen wordt uit biomaterialen. Het is de meest populaire biokunststof of biopolymeer en de enige kunststof die momenteel op wereldschaal geproduceerd wordt. 

Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) is een amorf polymeer gevormd door emulsie of massapolymerisatie van acrylonitril en styreen in aanwezigheid van polybutadieen. De belangrijkste eigenschappen van ABS zijn de slagvastheid en taaiheid, maar ook de toxische dampen die vrijkomen wanneer je ABS smelt.

Bekijk ons assortiment Filament

Verschil

In de volgende tabel vatten we de belangrijkste karakteristieken samen van PLA en ABS:

KARAKTERISTIEK  PLA ABS  
Print temperatuur 
Laag – het smeltpunt is 190°C Hoog – het smeltpunt is 270°C
Print gemak Eenvoudig Moeilijker: de kans op warping of vervorming vergroot door de hoge print temperatuur.
Verwarmd bed Niet noodzakelijk. Noodzakelijk - Printen met ABS zonder een verwarmd bed kan er voor zorgen dat het object vervormt na het printen.
Print kwaliteit Goed Zeer goed - ABS heeft een dunnere adhesie laag dan PLA dus je object zal gladder zijn.
Print stertke   PLA is ideaal voor ornamenten, modellen, maquettes, etc. maar is minder geschikt voor objecten die mechanisch belast moeten worden. Heel stevig, het is ideaal voor ornamenten, modellen, maquettes en dergelijke én het object kan ook tegen mechanische belasting zoals machine onderdelen.
Geur / damp  Geen slechte geur en geen toxische dampen. Printen met ABS kan schadelijk zijn voor je gezondheid; het heeft een onaangename geur en brengt een toxische damp vrij. Print dus zeker in een goed geventilleerde omgeving!

   
Kleuren 

Verkrijgbaar in diverse kleuren Verkrijgbaar in diverse kleuren
Let wel: hoe meer kleur additieven het filament bevat, hoe moeilijker het print. Zo is wit filament bijvoorbeeld moeilijker om mee te printen. 

 

We adviseren om te starten met PLA voor je eerste set prints. Het print gemakkelijk, het is veilig en het heeft een uitstekende kwaliteit! Als je een extra stevig object wilt printen, dan kan je beginnen experimenteren met ABS. ABS print moeilijker door de verhoogde kans op warping of vervorming. 

Na het experimenteren met bovenstaande filamenten kan je van start gaan met andere materialen zoals PET, naturel, lichtgevend, hout, flexibel,... filament. 

Bekijk ons assortiment Filament


Opgelet!

Zowel PLA als ABS is verkrijgbaar in verschillende diameters. Welke diameter je nodig hebt, hangt af van het toestel waarmee je print. Bijvoorbeeld: voor de 3D-printer K8200 dient men 3mm filament te gebruiken, en voor de 3D-printer K8400 dient men 1.75mm filament te gebruiken.

Bekijk ons assortiment Filament

Bron: (C) Velleman - http://manuals.velleman.eu/article.php?id=672

We kunnen geen producten vinden die aan de selectie beantwoorden.