HOE KIES JE DE JUISTE SOLDEERBOUT?

Op de bovenstaande vraag bestaat geen eenduidig antwoord aangezien alles afhangt van het project waarvoor je deze wenst te gebruiken en hoe vaak je deze gebruikt.

We kunnen de soldeerbouten opdelen aan de hand van de volgende karakteristieken:

1. Vermogen - uitgedrukt in Watt
2. Temperatuur controle
3. Type soldeerbout
4. Kwaliteit

1. Vermogen Soldeertoestel

Het wattage van de soldeerbout is een belangrijke factor bij het kiezen van een soldeerbout. Het wattage geeft de kracht weer van de soldeerbout - het  zegt dus niets over de temperatuur van de punt. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de gewenste temperatuur zal worden bereikt en hoe langer de punt deze temperatuur zal behouden. Dit is van belang bij langdurig solderen of bij het solderen van grotere oppervlakken.

Voor fijn soldeerwerk is een soldeerbout van 30W of 40W perfect. Deze behoudt zijn temperatuur lang genoeg en heeft een fijne punt. Indien je dikkere draden wil solderen kan je kiezen voor een zwaardere soldeerbout - de punt is hierbij ook groter. 

2.  Controle van de temperatuur

De eenvoudigste soldeerbouten hebben geen temperatuurcontrole en ze zullen na opwarming een bepaalde temperatuur bereiken. Deze zijn geschikt voor het meeste fijne soldeerwerk.

Wil je meer controle over de temperatuur van de punt, kies je best voor een soldeerstation. Hier kan je via een controleknop de gewenste temperatuur instellen afhankelijk van jouw project. Dit zal de levensduur van de soldeerbout verlengen. Een soldeerstation wordt omwille van zijn grotere omvang en gewicht aangeraden voor soldeerwerken op een vaste locatie.

3. Type soldeerbout

We onderscheiden volgende types:

1. Soldeerbout zonder temperatuurregeling: De meest eenvoudige soldeerbout, verkrijgbaar van 15W tot 100W, zonder temperatuurcontrole.

2. Soldeerbout met magnetisch geregelde temperatuur: Hierbij wordt de temperatuur bepaald door de 'temperatuurvoelende punt' die men gebruikt op de soldeerbout.

 

3. Soldeerstation met temperatuurregeling: Soldeerbout die wordt aangesloten aan een transfo waarop men de temperatuur van de punt kan regelen. Men heeft hierbij de keuze tussen een soldeerstation met een analoge of digitale display. 

 
4. Gassoldeerbout: Soldeerbouten die worden opgevuld met gas, waardoor men draadloos kan solderen en zeer hoge temperaturen kan bereiken.
Deze types zijn vooral handig op verplaatsing en bij soldeerwerken op moeilijk te bereiken plaatsen.


Daarnaast bestaan er nog een aantal andere types zoals soldeerpistool of soldeerbout op batterijvoeding. Deze worden minder frequent gebruikt.

Bekijk ons assortiment

 

4. Kwaliteit

Afhankelijk van de frequentie waarmee je het soldeertoestel gaat gebruiken en het budget dat je wil investeren, kan je een keuze maken in verband met de kwaliteit.

A. WELLER

 

Weller - Weller is de gevestigde waarde in de soldeerwereld en biedt enkel kwalitatieve producten aan die geschikt zijn voor professioneel gebruik. Ze zijn geschikt voor veelvuldig gebruik en hebben, ook bij intensief gebruik, een lange levensduur. Je kan de temperatuur zeer nauwkeurig instellen bij de soldeerstations, en de punt behoudt de juiste temperatuur. De long life stiften die worden gebruikt, zorgen voor beter soldeerwerk en een langere levensduur. Indien u veelvuldig soldeert en een professioneel toestel wenst, raden wij u de aankoop van een Weller soldeerstation ten zeerste aan.

We stellen hier onze best verkopende toestellen voor:

1. WE1010

Digitaal soldeerstation 70W met soldeerbout en soldeerbouthouder, waarbij de temperatuurcontrole gebeurt via een digitaal display. Dit soldeerstation is zeer geschikt voor semi-professioneel gebruik, zoals bijvoorbeeld in scholen of onderwijsinstellingen. 

Lees meer

 

2. WS81

Analoog 80W soldeerstation met soldeerbout en soldeerbouthouder, waarbij de temperatuurcontrole gebeurt via een draaipotentiometer. Dit is een zeer robuust soldeerstation dat zeer geschikt is voor veelvuldig solderen. Er is een groot aanbod vervangstiften voor dit type, zodat je steeds een juiste punt kan verkrijgen voor jouw project.

Lees meer


Ontdek ons volledig aanbod Weller-producten HIER.

Bekijk ons volledige Weller Assortiment

 

B. ERSA

Indien je kiest voor een degelijke semi-professionele soldeerbout of -station in een iets lagere prijsklasse, zijn de bouten van ERSA een goede keuze. De soldeerbouten hebben een lange levensduur en behouden hun temperatuur zeer lang tijdens het solderen. Ook hier wordt er gewerkt met long life stiften van hoge kwaliteit.

ERSA30 - Ersa soldeerbout 30W - Warmt zeer snel op en behoudt zijn temperatuur lange tijd. Maximumtemperatuur is 450°C. Ideaal voor fijn soldeerwerk. 

Lees meer

 

C. OHMERON

Daarnaast hebben we ook een groot gamma aan goedkopere soldeerbouten en -stations. Deze zijn geschikt voor kleine projecten of bij minder intensief gebruik. In deze situatie vind je zeker een oplossing in het uitgebreide Ohmeron-gamma. Deze zijn perfect voor de beginnende elektronicaliefhebber.

 

De best verkopende types in deze categorie zijn:

 

1. SPS-300

Digitaal low-cost soldeerstation met 48W soldeerbout en soldeerbouthouder. Temperatuurcontrole gebeurt via digitaal display. Dit soldeerstation is geschikt indien je minder intensief wenst te solderen of de soldeerprojecten eerder klein zijn.

Lees meer

 

2. SB30SET

Soldeerset met 30W soldeerbout, 10g soldeertin met lood en desoldeerpomp, geleverd in een plastic opbergdoosje. De ideale set indien je wil starten met solderen. 

Lees meer

 

Je kan ons steeds vrijblijvend contacteren indien u meer hulp wenst bij uw keuze!  


SOLDEERTOEBEHOREN

Alvorens je kan beginnen solderen, heb je nog een aantal andere soldeertoebehoren nodig. We bespreken hieronder de voornaamste:

1. SOLDEERTIN

Soldeertin is een legering van metalen waarvan de samenstelling kan verschillen. In de elektronica wordt meestal soldeertin met lood (60/40 - tin/lood) of loodvrij gebruikt. Het voordeel aan het soldeertin met lood is dat het een lager smeltpunt heeft en beter vloeit, waardoor het solderen gemakkelijker zal zijn. Volgens Europese regelgeving is het echter niet overal toegelaten om soldeertin met lood te gebruiken (bv. wanneer het product Rohs -gekeurd moet zijn), waardoor loodvrij soldeertin meer en meer wordt gebruikt.

Het soldeertin van Stannol is van hoge kwaliteit en voorzien van de nodige harskern met vlot soldeerwerk als resultaat.

Voor fijn soldeerwerk raden wij soldeertin met een dikte van 0,75mm of 1mm aan.

Bekijk ons assortiment soldeertin


2. HELPEND HANDJE

De naam van deze praktische tool kan je best letterlijk nemen. Het helpende hand zorgt ervoor dat je beide handen kan gebruiken voor de soldeerbout en het toevoegmateriaal en dat het te solderen onderdeel toch op de juiste positie blijft. Niet te missen bij vlot soldeerwerk.

Bekijk ons assortiment helpende handjes


3. SOLDEERBOUTHOUDER

Indien je een losse soldeerbout hebt, is een soldeerbouthouder aangeraden om brandwonden en -vlekken te voorkomen. Deze worden geleverd met een sponsje waar men de punt aan kan schoonmaken na elk gebruik. Bij de soldeerstations is er meestal standaard een soldeerhouder voorzien. 

Bekijk ons assortiment soldeerbouthouders

 


4. SOLDEERMAT

Een siliconen soldeermat is hittebestendig en beschermt je werkblad bij het solderen. Meestal zijn er ook enkele magnetische zones, vakken voor bijvoorbeeld schroeven en gereedschaphouders, zodat je op een efficiënte manier je soldeerwerk kan uitvoeren. De mat is plooibaar en behoudt steeds zijn oorspronkelijke vorm.  

Bekijk ons assortiment soldeermatten

 



HOE SOLDEREN

Onderstaande infographic toont op een eenvoudige manier de verschillende stappen die je dient te volgen bij het solderen van een component op een printplaat: 

1. Voor je begint te solderen is het van belang dat zowel de componenten als de printplaat volledig schoongemaakt zijn. Plaats het te solderen component op de print.

2. Maak de soldeerpunt proper met een vochtig sponsje of met een soldeerpunt-reiniger.

3. Vertin de punt - breng hiervoor een klein beetje soldeertin aan op de punt. Dit zal oxidatie voorkomen en zal het solderen vergemakkelijken.

4.  Verwarm de plaats die je wenst te solderen met de soldeerbout. Hierdoor zal het soldeertin straks beter vloeien. 

5. Breng soldeertin aan op de plaats waar men de soldering wenst en laat het soldeertin smelten met de soldeerbout. Breng dus geen soldeertin aan op de punt van de soldeerbout. 

6. Haal het soldeertin weg. 

7. Haal de soldeerbout weg. 

Bovenstaande stappen mogen in principe maar enkele seconden (3 à 4 sec) duren. Indien u de soldeerbout te lang op de verbinding houdt, kan deze oververhitten en dit kan tot beschadiging leiden. 

8. Laat de soldering afkoelen.

9. Kijk de verbinding na en snijd de draden af

Bij het solderen van twee aparte componenten (bv. kabel monteren aan een connector) is het aan te raden om alle onderdelen apart te vertinnen om nadien samen te voegen en in elkaar te laten smelten door middel van de soldeerbout. Op deze manier verkrijgt u een perfecte hechting van beide materialen. 

 

 

 

DESOLDEREN

Het is steeds mogelijk om een gesoldeerd component van een printplaat te verwijderen, bijvoorbeeld als je een slechte soldering hebt gemaakt of wanneer je een component wil vervangen. Je kan dit doen op 3 manieren, namelijk via een desoldeerpomp, via desoldeerlint of met een desoldeerstation. 

1. DESOLDEERPOMP

De werking van de desoldeerpomp is zeer eenvoudig: 

Je dient eerst de zuiger met de veer naar beneden te duwen. Verwarm dan met de soldeerbout het tin en houd de punt van de desoldeerpomp boven het vloeibaar geworden tin. Als je dan op het knopje duwt, zal het soldeertin door de desoldeerpomp worden opgezogen. 

Het is aan te raden de pomp regelmatig schoon te maken, omdat deze anders snel verstoppen. 

Bekijk ons assortiment desoldeerpompen

2. DESOLDEERLINT


Desoldeerlint, of LITZE, is een fijne gevlochten koperdraad die soldeertin opneemt wanneer je het verwarmt. Het is aangeraden de soldeerbout op een hogere temperatuur te gebruiken (350-400°). Plaats het desoldeerlint tegen het te verwijderen tin en verwarm dit met de soldeerbout. Van zodra het tin begint te smelten, zal dit opgenomen worden door de koperdraad. 

Het gebruikte desoldeerlint kan je niet hergebruiken. 

Bekijk ons assortiment desoldeerlint

 

3. DESOLDEERSTATION


Indien je zeer vaak reparaties dient uit te voeren, kan een desoldeerstation handig zijn. Het soldeerpistool is hierbij voorzien van een verwarmingselement en een vacuumpomp. Het gesmolten tin wordt opgezogen en nadien opgeslagen in een reservoir. Het is wel belangrijk dit reservoir regelmatig te reinigen om verstopping tegen te gaan. 

Bekijk ons assortiment desoldeerstations

 

 

Je kan ons steeds vrijblijvend contacteren indien u meer hulp wenst bij uw keuze!