Een bewakingscamera gekocht? Hou rekening met de wetgeving!
We geven een klein woordje uitleg in verband met de wetgeving rond bewakingscamera's in België. Hou er wel rekening mee dat wetten kunnen veranderen, dus het is altijd een goed idee om de meest recente informatie te raadplegen op de website van de Gegevensbeschermingsautoriteit of op de website van Belgium.be!
1. Waar mag je een bewakingscamera plaatsen?
Er wordt hierbij steeds uitgegaan van het proportionaliteitsbeginsel, wat betekent dat er een evenwicht moet zijn tussen het belang van degene die de camera plaatst (verwerkingsverantwoordelijke) en het recht op de privacy van de persoon die gefilmd wordt. Daarnaast moet de verwerking van de beelden ook passend en noodzakelijk zijn en mogen er geen overbodige beelden gemaakt worden.
Als je bijvoorbeeld je eigen huis wenst te beveiligen mag je de camera enkel richten op je eigen woning of eigendom. Je voordeur filmen is dus toegelaten, maar de openbare weg of de eigendom van de buren filmen is niet toegelaten.
De camerawet maakt ook een onderscheid tussen 3 types plaatsen:
- Besloten plaats, die niet voor het publiek toegankelijk is, zoals bijvoorbeeld een woning, appartementsgebouw, fabriek, etc.
- Besloten plaats, die publiek toegankelijk is, zoals bijvoorbeeld een handelszaak, shoppingcentrum, café, restaurant, etc.
- Niet-besloten plaats, zoals een openbare weg, niet-afgesloten parking, marktplaats, etc.
2. Welk pictogram moet je plaatsen?
Een bewakingscamera mag nooit heimelijk worden gebruikt en je moet dus steeds een pictogram plaatsen waarmee je de bezoeker inlicht over het gebruik van een bewakingscamera.
- Voor het publiek toegankelijke besloten plaats, waarvan de toegang niet wordt afgebakend door een onroerend bouwwerk (bijvoorbeeld: grote open parking): 60 x 40 cm (aluminiumplaat van min. 1,5mm dikte)
- Voor het publiek toegankelijke besloten plaats, waarvan de toegang wordt afgebakend door een onroerend bouwwerk (bijvoorbeeld: gebouw): 60 x 40 cm of A4 of 15 x 10cm (aluminiumplaat van min. 1,5mm dikte of geplastificeerde sticker)
- Niet voor publiek toegankelijke besloten plaats: 60 x 40 cm of A4 of 15 x 10cm (aluminiumplaat van min. 1,5mm dikte of geplastificeerde sticker)
3. Waarvoor mag je de beelden gebruiken?
De camerawet schrijft voor dat de beelden uitsluitend in real-time mogen worden bekeken om onmiddellijk te kunnen ingrijpen bij misdrijven, schade, overlast op verstoring van de openbare orde. De beelden daadwerkelijk opnemen (bv. op band, schijf of digitaal) is uitsluitend toegestaan om bewijzen te verzamelen van misdrijven, overlast of schade en ook om daders, verstoorders van de openbare orde, getuigen of slachtoffers op te sporen en te identificeren.
4. Hoe lang mag je de beelden bewaren?
Beelden mogen tot maximum 30 dagen bewaard worden, tenzij deze bijdragen aan een onderzoek. De opgenomen beelden kunnen dan bijvoorbeeld een bijdrage leveren tot het bewijzen van een misdrijf, van schade of van overlast of tot het identificeren van een dader, een verstoorder van de openbare orde, een getuige of een slachtoffer.
5. Waar moet je een melding doen van de bewakingscamera?
Als de bewakingscamera voor persoonlijk of huiselijk gebruik is (bv. in een privéwoning), dien je geen aangifte te doen (en ook geen intern register bij te houden).
In de andere gevallen, moet elke plaatsing van een bewakingscamera doorgegeven worden aan de politiediensten en dit uiterlijk de dag vóór die waarop de bewakingscamera in gebruik wordt genomen. De FOD Binnenlandse Zaken heeft hiervoor een website voorzien , namelijk www.aangiftecamera.be. Je zal hier een aantal gegevens moeten invoeren, zoals de identiteit van de aangever, het type van plaats, het adres, het type van camera, de lokalisatie van de camera,…
Daarnaast moet je ook een intern register bijhouden waarin onder meer de naam en de contactgegevens van de verantwoordelijke, de precieze doeleinden van de verwerking, de categorieën van de ontvangers, eventuele doorgifte aan derde landen, de bewaartermijn, een beschrijving van de beveiligingsmaatregelen en ook een aantal typische informatie elementen eigen aan het cameragebruik zoals bijvoorbeeld de vermelding van het type plaats.
6. Wat met een dummycamera?
Een nepcamera of dummycamera valt niet onder de camerawet. Deze kan je dus gewoon plaatsen.
7. En wat met mobiele camera's, zoals een dashcam?
Omdat er geen specifieke wet is, mogen automobilisten een dashcam gebruiken zolang ze de privacywetgeving respecteren.
Overtredingen van de wetgeving rond bewakingscamera's kunnen leiden tot boetes en andere juridische gevolgen. Het is daarom aangewezen om de meest recente informatie te raadplegen op de website van de Gegevensbeschermingsautoriteit of op de website van Belgium.be!
Op zoek naar een beveiligingscamera?
Wij hebben een ruim assortiment van Wifi camera's, waarmee je op een eenvoudige, budgetvriendelijke wijze de veiligheid in en om je huis vergroot. Deze hebben het grote voordeel dat je de camera's eenvoudig kan bedienen via een gratis app, niet vasthangt aan een abonnement & de beelden meteen kan opnemen op een SD-kaartje.
Vragen of opmerkingen?
Voor meer informatie kan je terecht in onze winkels, via mail of telefonisch! Wij helpen je graag verder!
Dit artikel werd geschreven op 16/01/2024 en werd gebaseerd op de informatie van de Gegevensbeschermingsautoriteit. Het volledige artikel kan je hier vinden: Bewakingscamera's | Gegevensbeschermingsautoriteit